14-05-2012

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget...

"Mikkel Tusk´s hus" hedder den lejlighed, vi bor i, for den tidligere ejer, der nu er død, blev kaldt for "Mikkel Tusk". Nu har vi boet i Tisvildeleje midtby i 2 uger. Dejligt sted med masser af stemning, charme og mange søde mennesker. Efter sidste blogindlæg om det enkle liv har mine mailbokse været fyldt med mails fra hjælpsomme lokale håndværkere, og det er nu lykkedes at få sluttet vandet til i køkkenet samt at få skiftet toilettet i vores nye bolig. Der er fortsat meget at gå i gang med, vi er hverken halvt eller helt færdige. I næste uge kommer der et par håndværkere og etablerer en ventilator i det store hul, der er i væggen i toilet/ bad direkte ud til et uisoleret skur. Så vi dels kan få den dårlige ånde kanaliseret i den rigtige retning, nemlig helt ud af huset og dels kan holde på varmen om vinteren,…… For nu er jeg nemlig gået i krig med toilettet/ badeværelset, som er på ca. 0,8m2, og er placeret lige midt i bygningen. Vi har bl.a brug for én, der er ekspert i at fremstille små lufttætte teleskopskydedøre. Terrassogulvet har fået en hel anden farve og ser helt nyt ud efter en grundig afslibning….

Mennesker bor vidt forskelligt, og selvom jeg aldrig har levet specielt luksuriøst, så kan du måske fornemme, at der er stor forskel på boligstandarden her i den lillebitte bolig fra 1920, "Mikkel Tusk´s hus" på 23 m2, den vi nu kalder for "Dukkehuset", vi er flyttet ind i her i Tisvildeleje, og så den lækre og velholdte bolig fra 1990 på 93m2, vi er flyttet fra i Svanelunden i Hjørring, som fylder ugens forsidedesign her på siden, og som nu er lagt ud på internettet:

 

 

http://home.dk/boligkatalog/hjoerring/9800/RaekkeHuse/joergen_h_nielsens_vej_10a_808C00075.aspx

-         Og jo,…. jeg har savnet den helt vildt allerede, det er en superskøn bolig, der ligger tæt på bymidten i Hjørring, uforstyrret, og hvor ALT i huset virker upåklageligt. Den ligger helt rigtigt på grunden, er praktisk indrettet, ….. men dét jeg nok savner allermest, er mit store multiværksted indendøre i husets alrum og mit udeatelier (udestuen), som jeg brugte hele året rundt,- begge indrettet med tegne- og maleværksted, papirkunstværksted, musikværksted og skriveværksted. Hyggekrogene i den lille have, der lige om lidt går i fuldt flor med 14-15 blomstrende azalier og rhodondendroner og med plads óg tid til at sidde og slappe a´ i solen med en kop kaffe, et stykke papir og en kuglepen. Savner det bare så meget, suk.

 

Min mand bor i Hjørring, indtil boligen er solgt, da vi fortsat har brug for hans faste indtægt til at betale terminerne på den, så vi ikke havner i et økonomisk uføre oveni alle de andre udfordringer i situationen. For ærligt talt, så havde vi ikke lige indkalkuleret i vores praktiske og økonomiske planlægning, at skæbnen ville spille os et puds, så vores datter på få måneder ville få brug for, at vi bosatte os permanent i den anden ende af landet i en 23m2 stor bolig i ringe stand, vi har købt for et halvt år siden med periodiske overnatninger for øje til brug i stedet for et hotelværelse ved familiebesøg og arbejde i Københavnsområdet. Det er hårdt for mig at stå alene med det alt sammen her på Sjællandssiden, derfor har vi sat en attraktiv pris på den ældre- og handicapvenlige bolig i Hjørring, som absolut er til forhandling, i håb om, at vi kan komme af med den lidt hurtigt, så min mand kan flytte over og hjælpe mig med at få ”Dukkehuset” til at virke og hjælpe til med vores syge og lettere handicappede datter.

 

Hende går det i øvrigt omstændighederne taget i betragtning godt med. På de 14 dage, vi har været her, er hun startet i sin nye skole, har fået flere nye søde venner, blevet inviteret med på 8.B´s ”Blå mandag”. Hun er startet til spejder i en gruppe i Gribskov, for hun har været spejder i Det Danske Spejderkorps i 11 år, heraf 3 som patruljeleder, og det er der jo ingen grund til at lægge på hylden, bare fordi man er blevet lidt skæv i eksistensen. Derudover har hun skaffet sig en erhvervspraktikplads i uge 21 i Folketinget hos Fødevareministeren, og sidst, men ikke mindst: Hun har allerede inden Folkeregisteradressen gik igennem, været til undersøgelse hos Gribskov Lægecenter, der øjeblikkelig sendte hende videre til en ortopædkirurg i Hillerød med rygdeformiteter som speciale….

 

Det sidste er hele flytningen og ”prisen” værd. For uanset, hvad det kommer til at koste os i længden, uanset hvor småt vi bor, uanset hvor mange ”spændende” overraskelser, der dukker op i vores ældgamle, lillebitte bolig og værksted i Tisvilde, så vil jeg gerne kunne se mig selv i spejlet, når jeg bliver gammel og kunne fortælle mig selv, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at samfundet ikke skal få endnu førtidspensionist, men i stedet en ekstra kvindelig læge. Marie er nemlig fast besluttet på, at hun vil være læge, og hun har også alle forudsætningerne, der skal til for at gennemføre det, så derfor skal hun også have mulighederne for det. Det skal ikke være politiske beslutninger, helbred og manglende ressourcer i det omgivende samfund og regioner m.v., der skal forhindre hende i det…. Koste hvad det vil …. Så må vi andre indrette os på de vilkår ... Det er de tanker, jeg gør mig, når jeg går og sætter i stand i den mikroskopiske, gamle, men ret charmerende bolig, vi er flyttet ind i, samt flytter rundt i én uendelighed på tingene, klapper alting ud og ind og vender hver en genstand for at finde ud af, om ikke den har mere end én funktion, så vi kan skille os af med en anden genstand.

 

Gamle bygninger med sjæl og historie har nu en vis charme over sig, og Mikkel Tusk´s tidligere bolig her i Tisvilde midtby skal nu nok blive en skøn lille perle, når jeg er færdig med min nænsomme renovering af den. Jeg nyder at bo og arbejde her.

 

Jeg er jo historisk interesseret, og derfor var det i sidste uge en ekstra sjov og spændende oplevelse, da jeg blev lyn- castet til at udfylde ”baggrundstapetet” med relevante aktiviteter i filmoptagelserne på Regensen i København i den forgangne uge til den kommende spillefilm: ”Spies &  Glistrup”, en Alphaville/ Nordisk Film / DR-produktion, der har premiere i 2013, …  – Dét var sjovt, så den kan I godt glæde jer til derude… 🙂.

Lisbet Lærke.

Del siden